Inmiddels sta ik alweer drie jaar fulltime voor de klas en heb ik in die tijd diverse energizers met de klas gedaan. Het is altijd fijn om diverse spellen achter de hand te hebben om even tussendoor te doen. Deze energizers zorgen voor beweging en ontspanning bij de kinderen. Daarna kun je weer met volledige focus aan de slag. De 10 energizers hieronder beschreven heb ik vaak gedaan in de afgelopen drie jaar en vielen goed in de smaak bij de leerlingen. Wat ik zo fijn vind aan deze spellen is dat ze weinig voorbereiding vereisen. De uitleg van de energizers hieronder zijn beschreven op de manier waarop ik ze heb gespeeld in de klas. Je kunt natuurlijk zelf variaties aanbrengen!
Veel plezier ermee! 😊
1. Levend Memory (5-10 minuten)
Deze energizer is eigenlijk altijd leuk om te spelen. Je kiest als leerkracht twee leerlingen die even naar de gang mogen. Ik trek meestal twee namenstokjes. De overige leerlingen in de klas vormen koppels en bedenken samen in één minuut een beweging. Variatie: geef de opdracht om de beweging in een thema te doen. Wanneer de leerlingen een beweging hebben bedacht gaan ze naast hun stoel staan. De twee leerlingen komen terug van de gang en kiezen of ze met elkaar of tegen elkaar willen spelen. Om beurten noemen ze twee namen en kijken ze of deze twee namen een match zijn. Wanneer de leerlingen uit de klas af zijn, gaan ze op hun stoel zitten. De leerling met de meeste punten wint!
2. Het Hoekenspel (5 minuten)
Het klaslokaal wordt verdeeld in vier hoeken. Geef iedere hoek een nummer: 1, 2, 3 en 4. In het midden van de klas zit één leerling met de handen voor de ogen. De klas moet muisstil een hoek kiezen en naar die hoek toe lopen. Wanneer iedereen een hoek heeft gekozen (dit kun je als leerkracht een beetje sturen), noemt de leerling in het midden van de klas een hoek. Alle leerlingen die in die hoek staan zijn af. Dit spel gaat door totdat er nog vier leerlingen in het spel zijn. Deze vier leerlingen moeten ieder een andere hoek kiezen, anders gaat het spel te lang door. De winnaar van het spel mag de volgende keer in het midden van de klas zitten!
3. Levend museum (5 minuten)
De klas is omgetoverd tot een levend museum. Er is één bewaker aangewezen door de leerkracht. Het wordt nacht in het museum (lichten klas gaan uit) en de bewaker doet zijn nachtronde. Alle leerlingen staan op hun stoel als standbeelden in het museum. De bewaker loopt rond. Wanneer de bewaker een standbeeld ziet bewegen, noemt de bewaker de naam van dit standbeeld. Het standbeeld moet dan een verdieping lager gaan staan, maar mag nog steeds meedoen! Je kunt dit spel zelf als leerkracht na een aantal minuten stoppen.
4. Balletje Pies (5-10 minuten)
Deze energizer komt van: https://soullie.nl/leren/handig-in-de-klas
Voor dit spel heb je een tennisbal nodig. Iedereen gaat op zijn stoel staan, vanaf dat moment mag er niet meer gesproken worden (anders ben je al af!). De bal wordt onderhand gegooid met een piesboogje. Jongens gooien naar meisjes en meisjes naar jongens. Gooi je niet goed of vang je de bal niet, dan ben je af en ga je in stilte op je stoel zitten. Er zijn diverse varianten op dit spel. Je kunt de leerlingen bijvoorbeeld een zelfstandig naamwoord laten noemen wanneer de bal gegooid wordt. Of je laat de leerlingen verplicht binnen 3 seconden de bal gooien.
5. Wie is het?! (5 minuten)
Er wordt één spelleider aangewezen, de rest van de klas gaat op zijn stoel staan. De spelleider neemt één leerling in gedachte. De klas mag vragen stellen om erachter te komen wie deze persoon is. De vragen moeten zo gesteld worden dat de spelleider alleen met ja/nee kan antwoorden. Wanneer bijvoorbeeld de vraag wordt gesteld: Heeft diegene een spijkerbroek aan? En het antwoord is: Ja! Dan gaan alle leerlingen zonder spijkerbroek aan zitten op hun stoel. Ik gebruik altijd de beurtstokjes voor de leerlingen die een vraag mogen stellen, zo zijn ook de leerlingen die af zijn nog betrokken bij het spel.
6. De juf/meester zegt... (5 minuten)
Dit is een variant op het welbekende 'commando...'-spel. De leerkracht geeft opdrachten aan de klas. Maar de leerlingen mogen deze opdracht alleen uitvoeren als de juf het zinnetje 'De juf zegt... ' ervoor zegt. Doen de leerlingen het fout, dan zijn ze af. Na een tijdje geef ik altijd een leerling de beurt als spelleider.
7. Tellen tot ... (Engels/Nederlands) (5 minuten)
Alle leerlingen doen hun ogen dicht. Het is de bedoeling om met elkaar zo ver mogelijk te tellen. De leerkracht begint met 1. Daarna gaat de klas verder. Een belangrijke regel is: er mag maar één iemand het volgende getal opnoemen. Zeggen twee of meerdere leerlingen het volgende getal, dan begin je weer helemaal opnieuw. Dit spel kan zowel in het Engels als in het Nederlands gespeeld worden.
8. Losschudden (2 minuten)
Deze is misschien wel mijn favoriet omdat deze zo doeltreffend is, maar ook zo simpel. Alle leerlingen gaan staan. Ik zeg als leerkracht altijd: we gaan even alles losschudden. We beginnen rechtsboven met je arm, deze ga je 7 tellen losschudden en daarbij tel je ook tot 7, maar wel heel zachtjes. Daarna doe je je linkerarm, rechterbeen, linkerbeen ook 7 tellen heel zachtjes. Vervolgens ga je rechtsboven, linksboven, rechterbeen en linkerbeen 6 tellen losschudden, daarna 5 tellen etc. Het is de bedoeling dat je steeds harder gaat mee tellen. Uiteindelijk roep je met elkaar dus heel hard bij 1! Erg grappig en leuk!
9. Actie-reactie (5 minuten)
Als leerkracht ben je spelleider in dit spel. Je zegt: als ik twee keer klap, doen jullie twee keer stamp. En vervolgens klap je twee keer. Jij geeft dus de actie als leerkracht en de kinderen doen de actie. Je kan hier talloze varianten op bedenken en kunt de leerlingen ook mee laten bedenken. Zo hadden mijn leerlingen afgelopen jaar een Gozert > Luna actie-reactie bedacht!
10. Muziekenergizer (5 minuten)
Deze is afkomstig van: De beste muzikale warming up! (Hoofd, schouders, knie en teen)
Ideaal. Je zet het filmpje aan en de rest spreekt voor zich. Deze vind ik als leerkracht ook altijd erg leuk om mee te doen!
Hopelijk kunnen jullie wat met deze voorbeelden van energizers! Heel veel plezier!
Comments